Hollandse appeltaart

Hollande Appeltaart

Eigenlijk kun je alles wel hier kopen in Frankrijk, de hypermarché heeft alles. Behalve HOLLANDSE APPELTAART! Er is “tarte aux pommes”, “tarte tatin” en nog allerlei gebak met appels erin, maar niet een gebakje is zo lekker als onze eigengemaakte appeltaart. Ik had er zin in vandaag, het is tenslotte zondag. Ons oude recept van La Mouline weer opgezocht en aan de slag.

Deeg:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
    (of gewone bloem met en zakje bakpoeder)
  • 200 gram koude boter
  • 160 gram gewone of basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker
  • losgeklopt ei
  • snufje zout

Vulling:

  1. 1 kg harde zure appels (goudreinet of jonagold)
  2. 1 el citroensap, sap van een halve citroen
  3. 0 tot 40 gram suiker, ligt aan de zoetheid van de appels
  4. 1 eetlepel kaneel
  5. 200 gram rozijnen
  6. losgeklopt ei

 

  1. Bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een ruime kom mengen. De boter toevoegen en met twee messen door het deeg hakken. Kneed dan verder met koele handen totdat je een kruimelig mengsel hebt. Voeg het ei toe en kneed tot een bal. Zet het deeg verpakt weg in de koelkast, niet te kort want anders is het deeg te plakkerig om te verwerken.
  2.  Schil de appels, pers de halve citroen erover uit. Bestrooi de appelstukjes met kaneel en 15 gram suiker, roer, voeg de rozijnen toe en roer weer.
  3.  Maak van 2/5 deeg de bodem. Rol het deeg uit in een cirkel ter grootte van de vorm. Rol de rest van het deeg ook uit en snijd in repen, bekleed de zijkanten en houd wat over voor de bovenkant.
  4. Strooi wat paneermeel op de deegbodem, dit kan het vocht uit de appels wat opnemen en houdt de bodem droog.
  5. Doe de appelvulling erin. Maak strookjes en leg die afgewisseld horizontaal en verticaal erin. Bestrijk de deegstrookjes met losgeklopt ei en bak de taart op 170 graden voor ongeveer 90 minuten.

Laat de appeltaart 5 minuten afkoelen, ga met een mes langs de rand en haal de rand van de springvorm eraf.

Laat verder afkoelen, zet hem dan in de koelkast. Wacht 1 a 2 dagen dan is hij op zijn lekkerst. Wel binnen een week na het bakken opeten (maar dat zal hij toch niet halen).

Serveren natuurlijk met een klodder vers geklopte slagroom.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Januari Getagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *