Wim Hof Ademhaling

Wim Hof Ademhalingstechniek

Drie jaar geleden kwam onze zoon Max thuis met de overtuiging dat de Wim Hof Methode een manier was om het lichaam te helen zonder medicijnen. Ik gebruikte in die tijd injecties met met het medicijn “Humira” vanwege regelmatige ontstekingen in mijn onderrug die waren gediagnostiseerd als de reumatische ziekte Bechterew. De ziekte van Bechterew is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het afweersysteem de ontstekingen in je gewrichten zelf zonder reden veroorzaakt.  Het medicijn Humira werkte eigenlijk heel goed maar doordat er allerlei bijwerkingen zouden kunnen optreden in de toekomst stond ik open voor elk werkend alternatief.

De Wim Hof Methode is zeer eenvoudig en bestaat uit ademhalingsoefeningen en koudwaterbaden. Na enkele instructie- en informatiefilmpjes te hebben gekeken van een zeer enthousiaste man met een baard en een staart zijn we eraan begonnen:  30 x diep inademen en uitademen en bij de laatste uitademing de adem een minuut vast houden, 30 x diep inademen en uitademen en bij de laatste uitademing de adem anderhalve minuut vast houden en 30 x diep inademen en uitademen en bij de laatste uitademing de adem twee minuten vast houden. Steeds wordt na het vasthouden van de adem een diepe ademteug ingenomen en een lichte druk op het derde oog gegeven van 15 à 25 seconden.

We merkten al snel dat de ademhalingsoefeningen zorgde voor een soort roesje met een energie-boost, opdrukken gaat bijvoorbeeld een stuk makkelijker. Maar ook de mentale voorbereiding voor het koudwaterbad kun je oppompen met een paar rondjes ademen.

Ik was na enkele maanden medicijnvrij voelde me vitaler dan ooit. De Wim Hof Methode is een lifestyle geworden en zal dit waarschijnlijk altijd blijven.

Strong, happy and healthy.

Begeleide Wim Hof Methode ademhaling (3 Rondes)

Wat is de Wim Hof methode?

De Wim Hof methode is een techniek die ademhaling, koudetraining en inzet (mindset) combineert.

Voordat deze methode tot stand kwam trainde Wim vele jaren in de natuur. Daarbij bleek Wim zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aan te sturen, iets wat door de wetenschap niet voor mogelijk werd gehouden.

In het autonome zenuwstelsel wordt o.a. de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook de hartslag, bloeddruk, ademhaling en de bloedvaten die open- of juist dichtgaan. Iedereen die niet getraind is in de Wim Hof Methode is ook niet in staat om het autonome zenuwstelsel bewust te beïnvloeden en aan te sturen maar Wim is ervan overtuigd dat ieder mens in principe in staat is om door middel van zijn methode de controle over het autonome zenuwstelsel kan krijgen.

In 2014 kreeg hof gelijk. De conclusie na een wetenschappelijk onderzoek in het Radboud ziekenhuis, met 24 proefpersonen, was dat mensen die met de Wim Hof methode hadden geoefend allemaal in staat waren om hun autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden.

De verstrekkende gevolgen van deze kennis zijn nog niet te overzien, maar we weten inmiddels dat de WHM positieve ervaringen heeft bij:

 • een gezonder vatenstelsel
 • een sterker immuunsysteem
 • verbeterde sportprestaties
 • natuurlijke antidepressiva
 • superfocus
 • hogere vetverbranding
 • betere insulinegevoeligheid
 • bewuste beïnvloeding van het immuunsysteem
 • minder ontstekingen en een betere zuurgraad in je lichaam
 • minder verzuren bij sportprestaties
 • een beter metabolisme (energiesysteem)
 • en diepe meditatieve rust.

Over de iceman zelf

Na de dood van zijn vrouw Olaya Hof wisselt Wim de zorg voor zijn 4 kleine kinderen af met periodes om op te laden in de natuur. Naarmate zij ouder worden gaat Wim op zoek naar nieuwe uitdagingen en breekt hij het ene wereldrecord na het andere. Hij neemt het langste ijsbad (bijna 2 uur), hij beklimt besneeuwde bergtoppen, hij loopt een marathon in Lapland bij min 30 graden Celsius, en hij zwemt honderden meters onder het ijs. Allen in korte broek en vaak zonder shirt. Deze records geven hem de bijnaam: The Iceman. Hij krijgt steeds meer de behoefte om zijn kennis te delen en stelt zich beschikbaar voor de wetenschap. Wim richt het bedrijf Innerfire op en organiseert workshops, reizen én er worden nationaal en internationaal instructeurs in deze methode opgeleid.

1 reactie

 1. Tot op heden alles gelezen Jan Paul. Boeiend en interessant. Uiteraard wist ik er iets van,maar de wijze waarop het door je aangeboden wordt is zeer duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *