Recept voor oliebollen

Traditioneel recept voor Hollandse Oliebollen

31 December traditie! Het weer tijd om oliebollen te bakken. Het beste recept voor het maken van ouderwetse oliebollen:

Recept voor 1 flinke schaal heerlijke oliebollen, genoeg voor 4 personen.

Ingredienten:

  • 1 kg bloem (normaal tarwemeel)
  • 4 eieren
  • 20 gr zout
  • 2 zakjes gist van 12 gr
  • 3/4 L halfvolle melk
  • 1/4 L bier
  • 400 gr sultana’s
  • 2 gesnipperde appels
  • Oliebollen beslag maken

Oliebollenbeslag:

De zakjes gist mengen met een scheutje melk, een schepje suiker een eetlepel bloem en maak er een smeuïg papje van met warm water. Zet dit warm weg en gebuik het pas als het volume duidelijk is toegenomen.

De bloem in een kom zeven. Zout toevoegen en het geheel goed mengen. Melk en bier even op het vuur zetten om op te warmen, niet te heet.

Langzaam het melk-biermengsel toevoegen. Roeren (=mannen werk) met een stevige opscheplepel of speciale roerlepelroerlepel beetje melk, goed roeren, beetje melk, goed roeren etc. Als je het goed hebt gedaan heb je dan een beslag zonder klonten. Het gistpapje kan nu worden toegevoegd. Dan de eieren toevoegen en weer roeren tot een mooi glad beslag.

Sultana’s en gesnipperde appels doorroeren. De sultana’s niet wassen of wellen, desnoods met een schut rum desinfecteren. De kom afdekken met een theedoek en warm wegzetten voor een uurtje of 2.

Oliebollen bakken:

Lekker buiten doen of onder een afdak. Flesje Jägermeister erbij. Bakken in een frituurpan zonder mandje met verse zonnebloemolie. Met 2 opscheplepels beslag pakken en met de ene lepel het beslag van de andere af in de olie schuiven. Na ongeveer 2 minuten draait een oliebol zich vanzelf om in het vet, nog 2 minuten en hij is klaar.

Veel plezier met bakken en eetsmakelijk!

1 reactie

  1. Zo ja , dit gaan wij vandaag eens doen , wat heb ik weer kunnen lachen om dat filmpje dat Martijn even voor de schijn roerde in die beslagkom hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *